Jiddisch

Het Jiddisch is een Germaanse taal die vanaf de middeleeuwen door joden in Midden en Oost Europa werd gesproken. Ze leefden vrij geïsoleerd en behielden hun eigen cultuur. In de liturgie en in de volksmuziek is de invloed van de Europese volksmuziek, Slavische volksmuziek en zigeunermuziek terug te vinden. De Jiddische liedjes ademen vaak de melancholie van het barre leven in armoede en onderdrukking, maar ook de vrolijkheid van een onverwoestbare geest. Bekend is de klezmermuziek, die al enige jaren in verschillende vormen is herontdekt en soms wordt gecombineerd met andere muziekvormen, zoals bijvoorbeeld jazz.

Eind 19e en begin 20e eeuw emigreerden veel joden naar Amerika om te ontsnappen aan de pogroms en later aan het naziregime. Vooral in New York ontstond een levendige Jiddische cultuur. Veel joodse migranten waren succesvol in de film- en theaterwereld en uit Jiddische musicals kwamen beroemde liedjes voort, zoals bij voorbeeld “Bei mir bist du Shein”.

Een opname van Bei Mir Bist Du Shein van de Andrew sisters uit 1937, een voorbeeld van de vele populaire liedjes uit joods – jiddische musicals in het Amerika van de 30-er jaren.

En een klezmer uitvoering van Rosinkes mit Mandeln Bente Kahan